Telefon Zöld szám anyáknak +36 80 414 565

MARA-program

A MARA-programot a Romaversitas és az EMMA 2023-ban indította el azért, hogy ösztönözzük a roma nők közösségi aktivizmusát Magyarországon, különösen a szexuális és reprodukciós egészség és jogok témáiban. A projekt célja a nemek közötti egyenlőség előmozdítása, az egészségügyi eredmények javítása és a társadalmi befogadás elősegítése innovatív, részvételi megközelítések kipróbálásával – olyan, roma nők által megvalósított közösségi projekteken keresztül, amelyek hosszú távon is kiterjeszthetők.

Programunk előrehaladásával fokozatosan bővítjük és elmélyítjük majd a tevékenységeket, egyre nagyobb hangsúlyt fektetve a hálózatépítésre, az eredmények felerősítésére és terjesztésére, valamint a kampányolásra.

A két szervezet szoros együttműködése megvalósítja azt a szolidaritást, amit látni szeretnénk a társadalomban is. Küldetésünknek tekintjük, hogy kihangosítsuk a roma nők megéléseit, és ezekre alapozva, reflektálva alakítjuk a programot.

Scroll down for English.

Lehetne egy kicsit halkabban?

2024. március 8-án a Bura Galériában bemutattuk a MARA-program előkészületeként született, Lehetne egy kicsit halkabban? című kiadványt, amelynek célja, hogy áttekintse a Magyarországon rendelkezésre álló tudást és kezdeményezéseket, amelyek a roma nőket érintő szexuális és reprodukciós egészség és jogok (SRHR) területével foglalkoznak.

A kiadványban öt roma kutatónő tanulmányát olvashatjuk, akik olyan alulkutatott, és előítéletekkel terhelt témákat feszegetnek, melyek, bár súlyos hátrányokat és sérelmeket jelenthetnek a roma nők szexuális és reprodukciós egészsége és jogai terén, azok vizsgálatában gyakran nem jelenik meg a roma női szemszög.

A szerzők a roma nők tapasztalatait beemelve, kritikai megközelítésből tekintik át a meglévő tudásanyagokat, társadalmi és intézményi mechanizmusokat és az ezekben felmerülő egyéni eseteket. Emellett a szerzők több ponton ajánlásokat is megfogalmaznak a témák kulcsszereplőinek, és a létező gyakorlatokat is sorra veszik.

A kutatónők és a két szervezet a kiadvánnyal amellett foglal állást, hogy a roma nők tapasztalatait interszekcionális megközelítésből érdemes vizsgálni, amely figyelembe veszi, hogy az elnyomó és marginalizáló társadalmi folyamatok és struktúrák összefonódnak, amelyek egyedi élethelyzeteket és hátrányokat jelentenek az egyének számára.

MARA-körök

A MARA-körök 2024. januárjában indultak el, az első évben a találkozókat Miskolcra és Budapestre szervezzük, ahol 16 roma nővel dolgozunk együtt, hogy elősegítsük egy erős roma női közösség létrejöttét, mely elkötelezett nőtársaikért, az ő fizikai és mentális egészségükért.

A havonta megrendezett tanulási alkalmakon a női intim egészséget és termékenységet érintő témákat járjuk körbe, ahol a jelenlévők megoszthatják saját gondolataikat, tapasztalataikat, kérdezhetnek és kölcsönösen tanulva egymástól megvitathatjuk az egyes témákat. Figyelünk arra, hogy mindenkinek lehetősége legyen személyes szinten tanulni, fejlődni, miközben mindent megteszünk azért, hogy egymással kapcsolódva támogató közösség alakuljon ki a részt vevő nők között. Mindezek mellett pedig kiemelt figyelmet fordítunk a társadalmi aspektusokra való reflektálásra is.

Az első alkalom az ismerkedésről szólt, továbbá a közös csoportmunkát megalapozó értékek és keretek meghatározásáról, melynek pillérei a szexuális és reprodukciós jogok, továbbá a közösségi aktivizmus. Már itt az első találkozáskor olyan izgalmas témák merültek fel, mint a tudatos gyermekvállalás vagy nem vállalás; a nőgyógyászati kórképek; a fogamzásgátlás és az abortusz; a bizalmi személyek jelentősége; a dúla jelenlétének fontossága a szülésnél; a nők elleni erőszak és a bántalmazó kapcsolatok; a felvilágosítás és a prevenció szükségessége; a társadalmi attitűdformálás a nemek közötti egyenlőséggel összefüggésben.

A második találkozáson a jelenlegi társadalmi rendszer működéséből adódó és újra- meg újratermelődő erőszakot, és a hozzá köthető traumát tematizáltuk – érintve a kapcsolati erőszak és a szülészeti erőszak egyes rétegeit. Közösen gondolkoztunk arról, hogy a társadalom jelenlegi működéséből adódó traumák hogyan adódnak tovább, újabb traumákat eredményezve, hiszen a trauma épp a hatóképesség, a másokkal való összehangolódás érzését, és az együttműködés lehetőségét veszi el.

A napot egy közös plakátkészítéssel zártuk, ahol a nők közötti szolidaritás aspektusai jelentek meg, úgy mint egymás támogatása nehéz helyzetekben, az odafigyelés és a bántalmazás jeleinek felismerése, a megértő figyelem, illetve a megéléseink és tapasztalataink kihangosítása.

A harmadik esemény egy különleges helyszínen, a Bura Galériában zajlott, és a szexuális nevelés volt a téma. Kiválóan megalapozták a témáról való beszélgetést a „Te nem vagy olyan” kiállítás keretében megjelenő roma női művészek (Balázs Kitti, Galyas Denerák Dóra, Horváth Anita, Takács Zsófia) alkotásai.

A kiscsoportos foglalkozások során arról beszélgettünk, hogy milyen szexedukációs foglalkozáson vettek részt a nők fiatalkorukban, és hogy mi segített volna nekik abban, hogy tudatosabbak, magabiztosabbak legyenek a testüket érintő kérdésekben. Egy másik blokkban pedig életkori csoportonként igyekeztünk feltérképezni, hogyan lehet fiatal lányokkal beszélni a szexuális egészségüket érintő kérdésekről.

Sajnos még mindig erősebben határozzák meg a testünkhöz és a szexualitásunkhoz való hozzáállásunkat az ítélkező moralitás, az egészségügyi rendszer káros gyakorlatai és a média sztereotipikus kulturális mintái, mint mi magunk. Ezeknek a társadalmi hátrányoknak a lebontását igyekeztük elősegíteni egy közös beszélgetéssel a testpozitivitás és szexpozitivitás témakörében.

 

MARA programme

The MARA programme was launched by Romaversitas and EMMA in 2023. The objective of this initiative is primarily to empower Romani women activists and community organizers in Hungary to become advocates and leaders in the field of sexual and reproductive health and rights. By addressing the unique challenges faced by Romani women in accessing comprehensive healthcare services through community projects implemented by Romani women activists themselves, the project also aims to promote gender equality, improve health outcomes, and foster social inclusion at the community level with testing innovative, participatory approaches that can be upscaled on the long term.

The close cooperation between the two organisations creates the solidarity we want to see in society. Our mission is to highlight the experiences of Roma women and to build the programme based on and reflecting on these experiences.

Could you tone it down a bit?

On 8 March 2024, we presented our publication “Could you tone it down a bit?” at the Bura Gallery. This publication was produced in preparation for the MARA programme with the aim to review the knowledge and initiatives available in Hungary in the field of sexual and reproductive health and rights (SRHR) of Roma women.

The publication contains studies by five Roma women researchers who address under-researched and prejudiced issues that, while they may represent serious disadvantages and harms to the sexual and reproductive health and rights of Roma women, are often not examined from a Roma woman’s perspective.

The authors take a critical approach to the existing body of knowledge, social and institutional mechanisms, and individual cases that arise from the experiences of Roma women. 

In addition, at several points the authors make recommendations for key actors in the field and take stock of existing practices. 

With this publication, the researchers and the two organizations argue that the experiences of Roma women should be examined from an intersectional approach that takes into account the intertwining of oppressive and marginalizing social processes and structures that create specific life situations and disadvantages for individuals.

MARA Circles

The MARA Circles were launched in January 2024, with the first year’s meetings taking place in Miskolc and Budapest, where we have worked with 16 Roma women to foster a strong Roma women’s community committed to their fellow women and their physical and mental health.

In monthly learning sessions, we explore topics related to women’s intimate health and fertility, where participants can share their own thoughts and experiences, ask questions and learn from each other and discuss the arising issues. We ensure that everyone has the opportunity to learn and grow on a personal level, while doing our best to build a supportive and connected community among the women who attend. In addition, we pay particular attention to reflect on societal aspects.

The first session was about getting to know each other and defining the values and framework that will guide the group working together, with sexual and reproductive rights and community activism as its pillars. Already at this first meeting, exciting topics were raised such as consciously choosing to have or not to have children; gynaecological pathologies; contraception and abortion; understanding the role of a confidante; the importance of the presence of a doula at birth; violence against women and abusive relationships; the need for sex education and prevention; social attitude formation in the context of gender equality.

In the second meeting, we focused on the violence and trauma that is generated and reproduced by the current societal system – covering layers of intimate partner violence and obstetric violence. We reflected collectively on how trauma is passed on, creating new traumas, as trauma takes away the very sense of agency, on alignment with others, and on cooperation. 

The day ended with a joint poster-making session, where aspects of solidarity between women were highlighted, such as supporting each other in difficult situations, recognising and responding to signs of abuse, listening with understanding and giving voice to our experiences and stories.

The third event took place in a special venue, the Bura Gallery, and was dedicated to sex education. The discussion on this topic was excellently grounded by the works of Roma female artists (Kitti Balázs, Dóra Galyas Denerák, Anita Horváth, Zsófia Takács) as part of the exhibition “You are not like that”. 

During the small group activities, we talked about what kind of sex education the women had participated in when they were young and what would have helped them to be more aware and confident about their bodies. In another block, we explored how to talk to young girls about sexual health related issues.

Unfortunately, our attitudes towards our bodies and our sexuality are still more strongly determined by judgmental morality, harmful practices in the healthcare system and stereotypical cultural patterns in the media than by ourselves. We sought to break down these social disadvantages through a collective dialogue on body positivity and sex positivity.