Telefon Zöld szám anyáknak +36 80 414 565

Közösségi dúlaszolgálat Alsózsolcán

A szülő nők jelentős része igényli, hogy a vajúdás és a szülés során vele legyen egy általa választott felnőtt kísérő. Ezt az igényt a magyar egészségügyi törvény jogként biztosítja. Ilyen kísérő lehet: az édesapa, rokon, barát, ismerős, vagy szüléskísérő dúla, aki a hagyományos esetekben a családtól tiszteletdíjat kap. Az alsózsolcai dúlaszolgálat azokat az anyákat támogatja, akik szeretnének kísérővel szülni, ám nincs olyan hozzátartozójuk, aki kísérni tudná őket szülésük során, az anyagi lehetőségeik pedig nem engedik meg, hogy tiszteletdíjat fizessenek egy dúlának.

A világ több pontján működnek már sikerrel az adományokból finanszírozott “közösségi dúla” szolgálatok. A közösségi dúlák hátrányos helyzetű, illetve szűkös körülmények között élő lányokat és nőket kísérnek kórházi szülésük során, az anya számára ingyenesen. Az alsózsolcai közösségi dúlaszolgálat célja, hogy helyben élő asszonytársi segítőket biztosítson ezek mellé a várandós lányok és asszonyok mellé, így ők sem maradnak egyedül a kórházi szülésük során, és számíthatnak egy általuk ismert kísérő támogató jelenlétére.

Az EMMA Egyesület és a Regina Alapítvány Miskolc először 2020-ban tartott 40 órás dúlaképzést Alsózsolcán: a folyamatban maradéktalanul résztvevő helyi asszonyok ezzel arra vállalkoztak, hogy egyéni megállapodás alapján fognak dúlai támogatást nyújtani. A felkészítés keretében a dúlák az alábbi témákról sajátítottak el alapinformációka: a szülés fiziológiai folyamatai, támogató jelenlét a segítő kapcsolatban, szülésfelkészítés, szülésélmény-feldolgozás, vajúdástámogató technikák, a kórházi szülés menete, dúlai kommunikáció, egészségügyi jogok, érzékeny adatok kezelése-védelme.

A kísérési folyamatban a közösségi dúla a szülést megelőzően legalább egy alkalommal találkozik a várandós nővel. Megismeri korábbi tapasztalatait, szükségleteit, a szüléshez való hozzáállását, továbbá információkkal segíti a felkészülésben. Majd a vajúdás és szülés alatt folyamatosan vele van a szülőszobán. A kórházból való hazatérést követően pedig szintén legalább egy alkalommal felkeresi a gyermekágyas anyát, ahol az anya el tudja mesélni szüléstörténetét, és meg tudja osztani megéléseit.

A közösségi dúla laikus segítő. Elsődleges feladata, hogy a vajúdó-szülő nőt testileg megtámassza, lelkileg bátorítsa. A dúla jelenléte támogathatja a szülő nő és az egészségügyi dolgozók közötti kommunikációt, ugyanakkor a dúla nem egészségügyi mediátor, nem feladata, hogy az egészségügyi intézmény és a szülő nő között közvetítsen, és az esetleges konfliktusok megoldásában sem helyettesíti az érintett személyeket. A dúla nem egészségügyi szakember, egészségügyi-orvosi kérdésekben nem foglal állást, és nem ad tanácsot, jelenlétével nem akadályozza a vajúdó-szülő nő ellátását.

A dúla figyelme tehát az általa kísért nőre és az ő szükségleteire összpontosul, jelenlétével nagyban hozzájárulhat, hogy a szülő nő nagyobb biztonságban érezze magát, ezzel támogatva a szülés természetes folyamatát.

A szülőszobák a középosztálybeli nők számára is rengeteg küzdelmet tartogatnak, ezért a dúlák jelenléte társadalmi helyzettől függetlenül rengeteget adhat az anyáknak.

Ha azonban a származás kapcsán megjelenő előítéletek, a hátrányos megkülönböztetés vagy a mélyszegénység nehezítik a szülő nő útját, akkor az amúgy is kiszolgáltatott helyzetben lévő anya traumatizálódása szinte törvényszerű.

A női lét közös élményeinek egyik legfontosabbika a gyermekszülés. Hogy ehhez az életeseményhez milyen érzések és megélések kapcsolódnak, az családok, nők, férfiak, gyermekek életét határozhatja meg. EMMA hisz abban, hogy mindenki egyenlő esélyeket érdemel a jó szülésre. A közösségi dúlák által végzett munka ebben a feladatban jelent pótolhatatlan segítséget.