Telefon Zöld szám anyáknak +36 80 414 565

Menekültek Világnapja 2023

Ma van a Menekültek Világnapja. 2022 februárjában kezdődött az Ukrajna elleni orosz invázió, amelynek következtében ukrán családok tömegei kényszerültek elhagyni otthonukat. Néhány nap leforgása alatt 90.000 menekült érkezett Magyarországra a szomszédos Ukrajnából.

Rengeteg nő egyedül, vagy egyedüli szülőként, gyermekeivel együtt kényszerült elhagyni a hazáját, miután röviddel a háború kitörése után elrendelték a 18-60 év közötti ukrán férfiak hadkötelezettségét. Az EMMA Egyesület korábban soha nem végzett humanitárius tevékenységet, de nem volt kérdés, hogy a hazánkba menekülő kisgyermekes nők támogatásában szerepet kell vállalnunk.

A menekült roma nőket támogató munkánk során abból az alapvetésből indulunk ki, hogy minden nő kompetens az őt érintő kérdésekben – érkezzen akármilyen hátrányos helyzetből. Vannak megérzései és megélt tapasztalatai, amelyeket érvényesnek tekintünk és nem kérdőjelezünk meg. Empatikusan fordulunk az általunk támogatott nőkhöz és jelenlétünkkel biztosítjuk őket afelől, hogy nincsenek egyedül. Különösen fontos ez azon társadalmi csoportok esetében, akikkel szemben az elutasítás és a hátrányos megkülönböztetés a többségi attitűd.

Minden általunk támogatott nő egy (legfeljebb két) neki dedikált segítővel áll kapcsolatban, akikhez közvetlen elérhetőséget biztosítunk, hogy minél egyszerűbbé és személyesebbé tegyük a kapcsolódást és teret teremtsünk arra, hogy az igényeiket, szükségleteiket szabadon kifejezhessék.

Tevékenységünket az elfogadás és a partneri kapcsolatra törekvés hatja át. Olyan párhuzamos kapcsolódásokra törekszünk, amelyekben lehetőség van megtapasztalni, hogy az egyéni igényeknek helye van, hogy minden nőnek joga van – és ebben a segítői kapcsolatban lehetősége is – arra, hogy a kielégítő információk birtokában meghozhassa az élethelyzetébe beilleszthető döntéseket. Lehetőség arra is, hogy kölcsönösen növekedni tudjunk egy olyan partneri viszonyban, melynek alapkövei az elfogadás, a megértés és az önmagunkért vállalt felelősségvállalás.

Segítőként a legfőbb értékeink a hitelesség, a valódiság és az őszinteség. Ha úgy ítéljük meg, hogy indokolt, bátran behozzuk saját nőiségünkkel és anyaságunkkal kapcsolatos tapasztalatainkat a segítői munkába, ezzel is hozzájárulva a bizalmi kapcsolat kialakításához. Mert hiába jövünk más társadalmi, gazdasági, kulturális közegből, az anyasággal kapcsolatos megéléseink, örömeink és nehézségeink hasonlóak. Ez az együttérzés és szolidaritás az alapja a menekült nőkkel való munkánknak. És az anyaság, mint közös nevező nagyban hozzájárul a partneri, egymás mellé rendelt kapcsolatok kialakításához is.

A program a CARE-nek köszönhetően valósul meg – nélkülük nem tudnánk segítséget nyújtani a hozzánk forduló nőknek. Köszönjük a belénk vetett bizalmukat és a támogatásukat!

Fotó: Csoszó Gabriella