Telefon Zöld szám anyáknak +36 80 414 565

Anya nagyon kivan

Semjén Nóri a COVID első hulláma alatt robbant be az anyák életébe, ekkor osztotta meg első, azóta óriási nézettséget szerzett jóga videóját. A felvétel elképesztő sebességgel kelt önálló életre, az általa alapított közösségi média oldalak pedig azóta is szárnyalnak. Andival annak jártak utána, hogy milyen tényezők állhatnak emögött az elképesztő siker mögött.

Anyává válni merőben más tapasztalat mindentől, amire addigi életünk során készültünk. Belecsöppenünk egy feladatkörbe, amelyben a maximumot szeretnénk nyújtani, lehetőleg állandóan, és amelyben semmilyen jól megragadható kapaszkodó nincs körülöttünk. Ahogyan Nóri is mondta: csak annyit hallunk, hogy hallgassunk az ösztöneinkre, de ez nem segít, sőt… Azt érezzük, hogy még az ösztönök is hiányoznak ahhoz, hogy megoldjuk az előttünk álló feladatokat. Ezeket a tipródásokat ráadásul nem szereti hallani a világ – nagyon sok anya emiatt bűntudatot, elégtelenséget érez, és küzd azzal a teherrel is, hogy a fájdalma tabu. Nem illendő beszélni róla. Nem csoda tehát, hogy amikor valaki megfogja ezeket a témákat – mint amilyen például a karantén időszakában történő gyereknevelés volt – és humorral, megértéssel és érzékenységgel tárja a világ elé a siker elsöprő lesz.

Andi rámutatott arra is, hogy óriási felelőssége van a társadalomnak abban, hogy mennyire lesz képes egy nő az anyaságban határokat állítani, és óvni az integritását, vagy éppen mennyire ég ki abban a szerepben, amelyről az a kép él a fejében, hogy élete legrózsaszínebb, legcsodásabb időszakát kellene nyújtania számára. Az elvárások terhe óriási erővel nehezedik az anyák mellkasára, és gátolja őket abban, hogy kimondják valódi igényeiket és szükségleteiket.

A viccesnek szánt videó tehát sok ezer nő csendes tépelődését artikulálta, és képes volt kimondani egy olyan, levegőben gomolygó feszültséget, amely a COVID hullámai alatt mindennél világosabban került elénk: hol vagyok ÉN az anyaságban? Kell-e elvesznem benne, vagy jut nekem is saját tér a gyerekeim mellett?

Nóri válasza egyértelmű: a videó nyomán  mára egy összetartó online közösség épült, ahol az anyák a vicces, sokszor karikatúra hangulatú videók nyomán kimondhatják az érzéseiket, és társakra találhatnak bennük. Ez pedig – hogy az anyai történetek teret kapnak – generációkat képes meggyógyítani, és sokaknak adhatja meg a vágyott kapaszkodókat is.

Mindez nem is rímelhetne jobban EMMA egyik legfontosabb üzenetére: az anyák társadalmi helyzete kizárólag akkor fog javulni, ha helyreállítjuk azokat a közösségeket, amelyek az élet egyik leginkább embert próbáló szakaszában erőt adhatnak, és megtartanak. Senkinek nem kell egyedül, némán küzdenie. Jó, hogy egyre többen vagyunk, akik merjük ezt kimondani.

A live-ot újra nézhetitek az alábbi linkre kattintva: https://www.instagram.com/tv/CWbo5k3B3yC/

Anyaként mindannyian tudjuk, milyen óriási szükség van (vagy sokszor inkább lenne) valakire, akire számíthatunk, aki időről időre felbukkan mellettünk. Gyakran már azért is hálásak vagyunk, ha a legnehezebb pillanatokban mellénk áll valaki,

és segít cipelni a terheinket. Ha ez a valaki azonban a hatalmas kihívások idején túl is, rendszeresen felbukkan mellettünk azzal a teljes világunkat képes megváltoztatni. Ha magunk mögött tudjuk a falut, ami a gyermeknevelés éveihez valóban elengedhetetlen, akkor tudunk a legteljesebbek maradni az anyaságunkban is.

Ez nincsen másként az Egyesület életében sem. EMMA működésének is elengedhetetlen pillére a rendszeres, kiszámítható, stabil támogatói háttér. A technikai feltételek készen állnak – most hozzátok fordulunk: legyetek ti a falu EMMA háta mögött!

Rendszeres adományaitokat az alábbi linken ajánlhatjátok fel nekünk: https://emmaegyesulet.hu/adomany-bankkartya/