Telefon Zöld szám anyáknak +36 80 414 565

EMMA mesél

#NoémiEMMAmeséje

Sok nő közös élménye EMMA kapcsán, hogy ez az első tér, ahol szimplán csak kimondhatták: anyának lenni nehéz. Velem is pontosan így történt.

Mi ebben a varázslat? Kimondani, hogy ez életem legnehezebb feladata, anélkül, hogy hozzátennénk – egyben a legszebb is, a legcsodásabb, és minden fájdalmat megér – nem azt jelenti, hogy nem szeretjük a gyerekeinket. Azt jelenti: nehéz. Ennyit.

Nem felejtettem el a mondat kötelező másik felét, egyszerűen csak nem én szeretném feloldani az ellentmondást, hanem a világot kérem, hogy tegye ezt meg értem. Hozzáteszem a magam részét is, és beszélek arról, amit megélek, de a többiben tőletek kérem a segítséget: apáktól, nagymamáktól, óvónőktől, tanítótól, bolti eladóktól, szülészektől, családtól és idegenektől. EMMÁtól.

Mert többé nem szeretnénk azon töprengeni, hogy hol tévedtem. Nem szeretném felvenni ennek a terhét. Egyszerűen csak szeretném, kimondani végre, ez az egész nehéz, és nem az én hibám. Nem én vagyok a hibás, hogy nem találtam még meg a legtökéletesebb megoldásokat a családom időbeosztására, a gyerekeim alvására, a férjem lelki üdvösségére.

EMMA volt az első tér, ahol kimondhattam. Minden nap tapasztalom, hogy azzal, hogy gyereket vállaltam a társadalmunk legmélyebb vermének a szélére egyensúlyoztam magam, és hogy beleesek-e majd, az gyakorlatilag puszta szerencse kérdése. Nem kizárólag az énidő megszervezésének nehézségeivel találtam magam szemben, nem az a gondom, hogy kevés alvás jut, nem is az, hogy nehéz szétosztani a teendő listát úgy, hogy mind egész embernek éljük meg magunkat a napjaink végére – ez mind csak tünet. Azt jelenti, hogy a problémáim gyökerénél egy komplett fekete lyuk van, amely tátonghat bár a társadalmunk kellős közepén, mindenki úgy tesz, mintha nem létezne. EMMA az egyetlen hely, ahol úgy fest, ugyanazt a képet látjuk.

EMMA köreiben sokan tudjuk kimondani ugyanezt. Sokan együtt hangosak leszünk, és elnyomjuk a hazugságok zaját.

Ez pedig azt jelenti, hogy nyilvánvalóvá válik: nem az anyák eszközkészlete hiányos, nem ők nem képesek megfelelni a vállalt szerepeiknek, hanem a közeg, amelyben anyává lesznek alkalmatlan arra, hogy abban funkcionális családot teremtsenek vagy fenntartasanak. A társadalmunk ugyanis nemhogy nem családbarát. A társadalmunk a családok ellenében működik, és ennek az összes terhét az anyák alkalmatlanságának tévképzetébe próbálja csatornázni, a szülőszobáktól az osztálytermekig minden lehetséges színtéren.

EMMA mindannyiunkért – anyákért, leendő anyákért, és valaha élt anyákért is szeretné kimondani: ami velünk zajlik, az nincsen rendben. Anyának lenni nem szükségszerűen nehéz. Anyának lenni akkor nehéz, amikor azt várják, a saját anyaságoddal tömd be a világ minden hiányát. EMMA a női sorsokból született erő és aktivizmus. EMMA megváltoztathatja az anyák történetét. Ez a lehetőség, ez EMMA varázslata.

#noémiemmameséje #emmamesél #biztoshely #történeteink #aktivizmus